23 Mayıs 2016 Pazartesi

Balast Nedir, Ne İşe Yarar?

Bir floresan aydınlatma sisteminde balast, lambalara giden akımı düzenler ve lambaların yanmasına yetecek kadar bir voltaj sağlar. Akımı sınırlayan bir balast olmadığı durumlarda, yüksek voltajlı bir güç kaynağına doğrudan bağlanan floresan lamba, bir anda aşırı artan bir akım çeker ve lamba aşırı ısınarak yanar. Lambanın ilk yakılacağı anda balast yüksek gerilim sağlamalı ve lambanın iki elektrodu arasında bir ark meydana getirmelidir. Arkın ortaya çıkmasından sonra da balast voltajı hızla düşürüp düzenlemelidir. Bu sayede kararlı ve dengeli bir ışık çıkışı elde edilmiş olur. 
Bir lambanın ömrünün uzun olması için en önemli konu elektrotların optimum bir sıcaklıkta tutulmasıdır. Bazı balastların elektrotları lamba ilk yakıldığında ve çalışma sırasında ısıtan kendilerine ait ayrı bir devreleri vardır. 
Lambanın tam aydınlatma vermesi ve kullanım ömrünün sonuna kadar çalışması için, balastların çıkış karakteristikleri ile çalıştırdıkları lambaların elektriksel gereksinimleri birbiriyle uyumlu olmalıdır. Genellikle balastlar belirli sayıda ve türde lambalar için üretilirler ve belirli bir voltajda çalışırlar. Bu nedenle hangi lamba için hangi balastın kullanılacağı bilinmelidir.
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

0 yorum: